Una plataforma de socios del Sabadell denuncia que la gestión de Miquel Torres ha provocado pérdidas de 4,3 millones

torres2Una nueva plataforma de socios del CN Sabadell denuncia que la gestión de Miquel Torres al frente del club ha provocado pérdidas de 4,3 millones de euros. La entidad, llamada Fem Net CNS, demanda la intervención del Consell Català de l’Esport por la «vulneración de los derechos del socio, falta de transparencia, pérdidas económicas millonarias, política deportiva de postureo y persecución laboral«. Según la plataforma, el futuro del club está en riesgo debido a las pérdidas acumuladas y a que el valor patrimonial neto de la entidad se ha reducido un 33%. En su comunicado de presentación, Fem Net CNS revela que el endeudamiento ha crecido con Torres en 2,7 millones de euros como consecuencia de renegociar los créditos bancarios, «generando más intereses e hipotecando el presupuesto y las inversiones futuras del club. Fem Net CNS ha denunciado ante el Defensor del Socio lsa «malas prácticas» de Torres, quien como presidente del Sabadell es asambleísta de la federación española de natación.

El texto íntegro del comunicado es el siguiente (en catalán):

La Plataforma FEM NET el Club Natació Sabadell (CNS) s’ha presentat avui amb la intenció de dignificar la vida de l’entitat. FEM NET CNS agrupa membres del Consell d’Honor del club, socis històrics, ex treballadors de l’entitat, pares i mares d’alumnes de l’escola Santa Clara, així com col·lectius ja existents com el Grup d’Indignats del CNS, membres del Col·lectiu Transparència i el Timbaler del Club.

En una roda de premsa celebrada aquest matí a l’Escola Superior de Disseny (ESDi), el portaveu de la Plataforma FEM NET CNS, l’economista Ermengol Llorenç, amb més de 18 anys com a soci del club i responsable de l’equip màster de waterpolo del CNS, ha denunciat les “males pràctiques” de l’actual President, Miquel Torres, al que ha acusat de gestionar el club “de forma autoritària i posant en risc el futur de l’entitat”.

A l’acabar la roda de premsa, els integrants  de FEM NET CNS han entregat a les instal·lacions del club una carta adreçada al Defensor del Soci amb les seves reivindicacions. Així mateix, s’ha adreçat una carta al Consell Català de l’Esport amb un seguit de denúncies, per tal que aquest organisme regulador de la Generalitat intervingui i es garanteixin els drets dels socis, així com el compliment dels Estatuts.

El manifest de la Plataforma FEM NET CNS engloba un seguit de reivindicacions dividides en quatre grans àmbits: econòmic, social, laboral i esportiu.

El futur econòmic del club està en risc

Amb uns estatuts moderns i que vetllessin pel futur econòmic del Club, com els del Futbol Club Barcelona, l’actual junta ja faria anys que hauria estat cessada. Durant els cinc anys de mandat de Miquel Torres, el CNS ha acumulat pèrdues de 4,3 milions d’euros i el valor patrimonial net de l’entitat s’ha reduït en un 33%, acabant amb un llegat de més de cent anys d’història.

L’endeutament ha crescut en 2,7 milions d’euros, un 13,4% més, com a conseqüència d’haver renegociat els crèdits amb els bancs i d’haver traslladat als propers anys el pagament del deute, generant més interessos i hipotecant el pressupost i les inversions futures del Club.

A més, hi hagut una nul·la transparència a l’hora d’informar als socis sobre la marxa econòmica. Els socis no han disposat ni disposen amb suficient antelació dels comptes per tal de conèixer la situació real. És el cas del Consell d’Honor que, segons els Estatuts, hauria de tenir accés als comptes per adoptar i proposar al Plenari les iniciatives que ha de tractar l’Assemblea de compromissaris. “L’actual president, Miquel Torres, ha vulnerat reiteradament els drets dels socis impedint-los el lliure accés als comptes”, ha criticat el portaveu de FEM NET CNS.

L’actual junta s’ha caracteritzat per la mala planificació i l’incompliment dels pressupostos de forma reiterada, amb continues desviacions pel que fa a les despeses. En ocasions, el descontrol ha estat majúscul.

A l’exercici 2011-12, per exemple, es preveien unes pèrdues de 759.531 euros i finalment van ser de 1,9 milions, el que suposa un increment de prop d’1,1 milions d’euros, imputant aquest diferencial a una mala previsió dels ingressos i a un excés de despesa. Però passa el mateix en l’actualitat: a l’exercici 2014-15, darrer presentat, es preveien 5.868 euros de benefici i  es varen assolir pèrdues per import de 385.689 euros.

Vulneració reiterada dels drets dels socis

La gestió de l’actual president Torres s’ha basat en una nul·la transparència i el despit cap als socis, que són els legítims propietaris del club, “la qual cosa ha provocat un gran desencís entre la massa social”, ha explicat l’advocat Josep Antoni López Ordóñez, membre també de la Plataforma i soci des de l’any 1987.

En concret, l’actual president del CNS ha impedit reiteradament l’entrada de socis a les assemblees de compromissaris en qualitat d’oients, per tal de conèixer l’estat real del club. Així mateix, no ha atès la sol·licitud d’alguns socis rellevants i històrics (com expresidents del Consell d’Honor o antics membres de Junta Directiva amb més de 25 anys d’antiguitat) de formar part de l’Assemblea, segons contempla l’article 12.4 dels Estatuts.

Altres males pràctiques han estat buidar de contingut les atribucions del Consell d’Honor, entre d’altres, vetant decisions aprovades en Plenari sobirà en la que es permetia la presència de socis numeraris com a oients als propis Plenaris del Consell per fomentar la participació i la transparència, o l’intent de blindar la figura del President a través d’uns nous estatuts que no van estar consensuats amb els socis, i que al darrer moment es va tirar enrere la seva aprovació en una Assemblea Extraordinària convocada per a tal fi.

Durant el mandat de Torres s’han obert nombrosos expedients a socis disconformes amb la gestió del club, amb càstigs que van des de sis a vint mesos d’expulsió. Són socis que han manifestat obertament les seves diferències amb la gestió o han portat temes que consideraven rellevants a consulta a organismes oficials com la Federació Catalana de Natació i el Consell Català de l’Esport. “És una clara vulneració al dret a la llibertat d’expressió, que demostra el poc tarannà democràtic de l’actual President”, ha dit López Ordóñez.

Tanmateix les obres que ara s’efectuen de la segona fase de Can Llong no compleixen amb el projecte aprovat en els seu moment per l’Assemblea i la modificació no ha estat sotmesa a l’aprovació en l’òrgan competent que és una Assemblea Extraordinària, la qual cosa suposa un engany per als socis.

Aquests fets es denunciaran davant el Consell Català de l’Esport –màxim òrgan en matèria esportiva de la Generalitat- per demanar l’empara del govern català, al considerar que s’han vulnerat els drets dels socis i s’han incomplert els Estatuts.

Pel que fa a l’escola Santa Clara, pertanyent al club, l’actual junta ha realitzat una gestió gens participativa amb els pares, que han reclamat reiteradament poder opinar sobre tot allò que afecta als seus fills. La sensació és d’imposició de les decisions, com ara la nova indumentària dels alumnes o els impediments als nois que són socis de ple dret de poder entrar a la cafeteria del club per dinar en la pausa del migdia.

Pel que fa a l’escola Santa Clara, pertanyent al club, l’actual junta ha realitzat una gestió gens participativa amb els pares, que han reclamat reiteradament comunicació i poder opinar sobre tot allò que afecta als seus fills. La sensació és d’imposició de les decisions, com ara la nova indumentària dels alumnes o la poca disponibilitat de facilitar l’accés des de l’escola a les instal·lacions d’una manera més àgil i segura, sense perill pels alumnes, evitant riscos innecessaris i pèrdues de temps.

El Club és fonamentalment la seva massa social. Els socis han estat i han de ser un pilar bàsic, i és en aquest sentit que cal posar de manifest la poca estima i respecte per part de l’actual President envers la massa social, que durant la celebració dels actes del centenari, no va tenir protagonisme, en un acte central que no va ser obert als socis i que estava pensat únicament per al lluïment personal de Miquel Torres.

Persecució als treballadors del club i “fugues” a la Junta

Durant el mandat de Torres, s’ha produït l’acomiadament de 40 treballadors en plantilla del club, la majoria dels quals eren persones molt vinculades a l’entitat tant en anys d’antiguitat com en la implicació social.

“L’ambient laboral és de crispació per por a ‘ser el següent’. Hi ha baixes laborals, per motius de crisis d’ansietat. Hi ha treballadors que no es parlen amb d’altres per por que se’ls marqui”, ha explicat Roser Sallés, ex treballadora del club, sòcia històrica des del 1966 i actualment sancionada.

FEM NET CNS denuncia casos de treballadors que han estat acomiadats i, després de guanyar el judici, no han estat readmesos al seu lloc de feina. Així mateix, s’ha produït una externalització de serveis essencials del club en empreses subcontractades, la qual cosa ha minvat la plantilla pròpia del CNS.

“Els treballadors en general estan apàtics degut a les constants desautoritzacions i a la falta de llibertat per poder desenvolupar la seva feina, degut a que no poden prendre decisions; absolutament tot ho han de consultar”, ha explicat Sallés.

Es dóna també la circumstància que durant el mandat de Torres fins a una vintena de membres de la seva Junta han abandonat el càrrec disconformes amb la gestió i la marxa del club. “Fins i tot els seus l’abandonen”, ha dit Sallés en referència a l’actual President.

Nul suport a l’esport de base

En l`àmbit esportiu, la Plataforma FEM NET CNS ha denunciat la “política de postureig” de l’actual Junta, oblidant el planter i els esportistes de base, centrant-se exclusivament en els esportistes d’elit, “que a més no entrenen al club”, ha explicat Ermengol Llorenç, com a responsable de l’equip màster de waterpolo.

En concret, s’ha produït una retallada en la inversió en la pedrera en recursos imprescindibles com els serveis mèdics i de fisioteràpia, en els equips “pont” (equip B absolut i d’altres categories), que són eines imprescindibles per a assolir un nivell competitiu en equips de base en esports com el waterpolo. En definitiva, una política que impedeix el camí de la pedrera als equips absoluts.

Un cas flagrant és el de les esportistes de natació sincronitzada de la base, que s’han hagut de pagar de la seva butxaca la participació a campionats d’Espanya fora de Catalunya durant quatre anys.

Un assumpte deplorable i conegut va ser la marxa de la nedadora Mireia Belmonte, que va ser “expulsada” del club per la poca traça de l’actual president en les negociacions per a la seva renovació del contracte. Posteriorment, ha estat la gran esportista de la natació espanyola, la qual cosa s’ha evidenciat en els recents Jocs Olímpics de Río.

*Imagen: Torres (waterpolista.com).

 

Seguramente también te guste

12 Respuestas

 1. Sawyer dice:

  Alguien me podria decir donde puedo ver los resultados del Trofeo Castalia-Castellón? Muchas gracias

  • Juan Pérez dice:

   Deberían publicarlos en la web del club pero los de esta mañana aún no están.

  • con i de inés dice:

   50 espalda femenino
   1 Duane Da Rocha (UCAM 1988) 29.46
   2 Marta Beesmans (Gredos 2003) 30.93
   3 Ester Muñoz (Costa Azahar 1999) 31.59
   50 braza masculino
   1 Bruno Ortiz Cañavate (Canoe 1993) 29.09
   2 David Bermejo (Amposta 2000) 30.20
   3 Ignacio Lopez (Moscardó 1997) 30.27
   50 mariposa femenino
   1 Lidón Muñoz (Sant Andreu 1995) 28.00
   2 Carmen Balbuena (Sabadell 1999) 28.62
   3 Aina Hierro (Palma 1998) 29.34
   50 libre masculino
   1 Aitor Martinez (Sabadell 1993) 23.57
   2 Oskitz Aguilar (Bidasoa XXI 1995) 23.65
   3 Fernando Perez (Pozuelo 1999) 23.80
   1500 libre masculino
   1 Miguel Durán (Sabadell 1995) 15:38.05
   2 Carlos Rivera (San Vicente 1994) 15:46.41
   3 Sergio Santisteban (España 2000) 15:54.82
   400 libre femenino
   1 Catalina Corró (Bidasoa XXI 1995) 4:15.47
   2 Águeda B. Cons (España 2000) 4:17.59
   3 Nadia González (España 2002) 4:20.68
   100 espalda masculino
   1 Hugo González (Canoe 1999) 56.09
   2 Hector Fontabella (España 1998) 57.46
   3 Alex Ramos (España 1999) 57.59
   200 espalda femenino
   1 Duane Da Rocha (UCAM 1988) 2:15.30
   2 Claudia Espinosa (España 2003) 2:15.90
   3 Andrea Feng Prades (España 2001) 2:17.71
   400 estilos masculino
   1 Alex Castejón (Sabadell 1998) 4:30.01
   2 Fco. Javier Chacón (España 1999) 4:31.14
   3 Alejandro Garcia (Metropole 1998) 4:36.47
   200 mariposa femenino
   1 Ana Mª Lamberto (UCAM 2002) 2:16.45
   2 Carmen Balbuena (Sabadell 1999) 2:17.78
   3 Aina Hierro (Palma 1998) 2:17.98
   100 mariposa masculino
   1 Alex Ramos (España 1999) 55.59
   2 Raul Muñoz (Ferca 1999) 56.70
   3 Francisco Arévalo (España 1999) 57.01
   100 braza femenino
   1 Sara Lahrach (Leganés 2002) 1:13.02 (mañana 1:12.62)
   2 Paula Sandoval (UCAM 2000) 1:14.21
   3 Kristina Emilova (Ontiyent 2002) 1:16.01
   200 braza masculino
   1 Alejandro Ráez (España 1999) 2:17.91
   2 Alex Castejón (Sabadell 1998) 2:19.71
   3 Manuel José Gavara (Valcino 1993) 2:22.65
   200 estilos femenino
   1 Catalina Corró (Bidasoa XXI 1995) 2:17.36
   2 Beatriz Gómez (Galaico 1994) 2:17.69
   3 María Artigas (Canoe 2000) 2:19.86
   200 libre masculino
   1 Miguel Durán (Sabadell 1994) 1:51.11
   2 Alex Ramos (España 1999) 1:52.45
   3 Oskitz Aguilar (Bidasoa XXI 1995) 1:54.05
   100 libre femenino
   1 Marta González (Sant Andreu 1995) 56.29
   2 Lidón Muñoz (Sant Andreu 1995) 56.96
   3 María Artigas (Canoe 2000) 58.83
   4×100 libre mixto
   1 España 2020 «A»
   2 España 2020 «B»
   3 UCAM CN Fuensanta

 2. Sawyer dice:

  Muchas gracias.

 3. Espectador dice:

  Buena, muy grande competición la montada por este gran club de Castellón que hace más por la natación valenciana que una federación inoperante que se dedica a exportar nadadores a Cataluña, a Usa y a Madrid: hermanas Ártigas, Pedro Terres, hermanas Peña, Lidon Muñoz , Victor Tarin, hermanos Aldabe, Héctor Fontabella y alguno más que me olvido seguramente y adradecere me recuerden. Menos mal que algunos clubs tienen jóvenes promesas que esperan llevar a la élite que en tierras valencianas no se logra porque liso que no se van fuera no progresan adecuadamente. Me place ver una competición tan buena y como los federativos disimulan como si les gusta se la natación. Que cara más dura.

 4. Espectador dice:

  Pero no pasa nada Edelmiro e Inés, los clubes están disculpado con no poder llegar a lo más alto porque tienen muchas limitaciones pero la federación técnicamente es un desastre que todos compartimos y cadí todos callan

 5. Xavier dice:

  FEDERACIÓ – Comunicat de la FCN sobre procés electoral CN SABADELL
  Després de les informacions aparegudes recentment als mitjans de comunicació, la Federació Catalana de Natació informa que s’ha acceptat a tràmit el recurs presentat pel Sr. Claudi Martí i s’ha requerit a la Junta Electoral del CNSabadell que enviï documentació per poder resoldre l’expedient.

  La mesura provisional simplement deixa en suspens part de la decisió de la Junta Electoral que podia implicar limitacions per acomplir el tràmit de recollida de signatures. En cap cas s’ha obert expedient disciplinari contra el Sr.Miquel Torres ni tampoc s’ha emès cap resolució definitiva, simplement restem a l’espera de la documentació requerida per resoldre els recursos presentats.

  Tras las informaciones aparecidas recientemente en los medios de comunicación, la Federación Catalana de Natación informa que se ha aceptado a trámite el recurso presentado por el Sr. Claudi Martí y se ha requerido a la Junta Electoral del CN Sabadell que envíe documentación para poder resolver el expediente.

  La medida provisional simplemente deja en suspenso parte de la decisión de la Junta Electoral que podía implicar limitaciones para cumplir el trámite de recogida de firmas. En ningún caso se ha abierto expediente disciplinario contra el Sr.Miquel Torres ni tampoco se ha emitido ninguna resolución definitiva, simplemente estamos a la espera de la documentación requerida para resolver los recursos presentados.
  Todo esto viene por:
  http://www.indignatscns.com/2017/01/claudi-marti-denuncia-la-fcn.html

 6. Espí dice:

  Miquel Torres, un altre q tal Pascual

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR